Sayfalar

12/09/2010

C++’a Giriş – Merhaba Dünya!

Programlama veya başka bir tabirle program yazma, bir veya daha fazla görevi veya problem çözme işlemini bir bilgisayar yardımıyla yerine getirme sürecinin esas faaliyetidir.

Fakat işler bu tanım kadar basit değildir. Özellikle problem çözümüne dair şartlar ve koşullar bilgisayara konuşma lisanıyla iletilememektedir. Dahası sadece problemin veya görevin tanımına ilave olarak söz konusu problemin nasıl çözüleceğine veya görevin nasıl icra edileceğine dair bilgileri de içermelidir. İşte bu sebeple programlama dillerine ihtiyaç vardır.



Problem Tanımı
Bir sayının asal sayı olup olmadığının belirlenmesi
Algoritma
 x'i gir
1 ile x arasında yer alan her bir z sayısı için
x, z’ye bölündüğünde artan sayı kalıyorsa (yani tam olarak bölünemiyorsa) “asal değil” ibaresini ekrana bas ve dur

böyle bir rakam bulunamadıysa “asal sayı” ibaresini ekrana bas ve dur
Yüksek seviyeli yapısal programlama dili
#include <iostream>
using namespace std;
int main() {
  int x;
  cout << "bir sayı girin:\n";
  cin >> x;
  for (int z = 2; z<x; z++) 
    if (x % z == 0) {
       cout << "asal sayı değil\n";
       return 0;
    }
  cout << "asal sayı\n";
  return 0;
}
Basit makine nesne kodu
İkilik düzende makine talimatları (kısmi)
Uygulama
İkilik düzende makine talimatları (tam)


Piyada mevcut bir sürü farklı programlama dili ve bunları sınıflandırmak için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Örneğin “yüksek seviye” programlama dilleri sentaksı doğal dile görece yakın olanlarken “düşük seviyeli” diller bilgisayın 1 ve 0’larına bir çok referans içerirler. “Bildirimsel” diller (“prosedürel” dillerin tersine) bilgisayarın bir problemi nasıl çözeceğine veya belirli bir çıktının nasıl üretileceğine dair olarak programcının katkısını asgari düzeyde tutmasını sağlar. “Nesne yönelimli diller” ilgili “nesnelerin” davranışını belirlemek ve tanımlamak suretiyle problemler ve görevlerin nasıl düşünüleceğine dair belirgin bir yaklaşımı yansıtır. Smalltalk saf nesne yönelimli dile bir örnektir. C++’ta nesne yönelimli programlama için imkanlar bulunduğu gibi daha geleneksel prosedürel programlama için imkanlar da vardır.

C++’ın Kökenleri

C++ (Türkçe okunuşu: c artı artı, İngilizce okunuşu: si plas plas), Bell Labotaruvarlarından Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılından itibaren geliştirilmeye başlanmış, C'yi kapsayan ve çok paradigmalı, yaygın olarak kullanılan, genel amaçlı bir programlama dilidir. İlk olarak C With Classes (Sınıflarla C) olarak adlandırılmış, 1983 yılında ismi C++ olarak değiştirilmiştir.
Genel olarak her C programı aynı zamanda bir C++ programıdır, ancak her C++ programı bir C programı değildir.

Örnek Program 

# include
using namespace std;

int main ()
{
      cout << "!!Merhaba Dunya!!" << endl;
      return 0;
}
 

Buraya kadar C++'dan ziyade programlamaya dair genel konulardan ve çok kısaca C++'ın geçmişinden bahsettim. Son olarak C++'ın geleneksel hale gelmiş "Hellor World" programını verdim. Bir sonraki yazımda bir C++ programının genel yapısından ve bölümlerinden bahsedeceğim.

İyi çalışmalar.

Bu bölümün devamı için tıklayınız.

Referanslar:
1) Introducing C++
2) Introduction for use
3) C++ (Wikipedia)

No comments:

Post a Comment